Primaire inhoud van de pagina

Starten als dierenarts

Starten als dierenarts

Proficiat! Als kersverse dierenarts draag je bij aan het dierenwelzijn in België en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Nu je jouw diploma hebt behaald, overweeg je misschien om te starten als zelfstandig dierenarts. Maar is dat niet complex? Helemaal niet! Wij stippelden voor jou een handige leidraad uit en staan klaar om jou persoonlijk te helpen.
Jouw stappenplan

Je inschrijving

Je officiële erkenning

Je officiële erkenning

Na je inschrijving moet je via e-mail of per post een aanvraag tot erkenning indienen bij de bevoegde dienst van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid Voedselketen en Leefmilieu. Bij je aanvraag voeg je volgende documenten toe:

  • een kopie van inschrijvingsbewijs bij de NGROD
  • je e-mailadres dat geactiveerd werd door de NGROD
  • het uittreksel uit het strafregister (maximaal drie maanden oud)

Vervolgens krijg je een uitnodiging om de eed af te leggen op het hoofdkantoor van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid Voedselketen en Leefmilieu in Brussel. De eedaflegging is de laatste verplichte stap om erkend te worden als dierenarts.

Starten als zelfstandige?

Zorg dat er niets verandert als er iets verandert

Zorg dat er niets verandert als er iets verandert

Sommige dingen in het leven heb je niet in handen. Plots ben je langdurig ziek of sta je door een ongeval voor een lange revalidatieperiode. Op deze momenten vormt de maandelijkse bijkomende uitkering via het verzekering gewaarborgd inkomen een extra én welkom vangnet. 

Net afgestudeerd en al bezig met je pensioen? Strak plan. Want als zelfstandige moet je vooral zelf je appeltje voor de dorst bijeen sparen. Naast je persoonlijk pensioenspaarplan kun je als zelfstandige extra sparen via het (Sociaal) Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen. Het VAPZ of SVAPZ biedt trouwens zowel sociale als fiscale voordelen. Zo win je nu, en later!  

Vergeet bij de opstart van je praktijk niet om een verzekering beroepsaansprakelijkheid met burgelijke aansprakelijkheid af te sluiten. Natuurlijk hoop je dat je deze nooit zult nodig hebben. Maar als er een beroepsfout gebeurt, ben je maar beter goed verzekerd.