Juridisch nieuws en updates

Alle actuele en accurate sociaal-juridische maatregelen en overheidsinformatie - heet van de naald en recht van de bron. Onze juristen leggen dagelijks het oor te luisteren bij overheden en sociale partners en raadplegen wettelijke en juridische bronnen. Wat er ook beweegt in je sector: van zodra zij het weten, weet jij het ook. En zijn er opleidingen, events of klantenupdates die je niet mag missen? Dan lees je het hier.

-

Vlaams Opleidingsverlof en educatief verlof in Vlaanderen: aandachtspunten

Het Vlaams Opleidingsverlof is alvast aan een tweede jaargang begonnen. Het stelsel volgt het betaald educatief verlof op in Vlaanderen, al kan dat educatief verlof in een overgangsregeling op verderzetting blijven rekenen tot uiterlijk eind 2021. Dat is het geval voor werknemers die al vóór 1 september 2019 educatief verlof opnamen voor een meerjarige opleiding die na die datum doorliep.

Lees dit artikel
-

Zomertijd wordt wintertijd. Wat met nachtarbeid?

Een uur meer nachtarbeid, maar ook een uur meer loon als we de klok met een uur terug draaien richting wintertijd?

Lees dit artikel
-

Het jaarlijks actieplan welzijn: deadline 1 november 2020

Werkgevers moeten elk jaar een actieplan uitwerken om tegemoet te komen aan hun wettelijke verplichtingen rond veiligheid, gezondheid en welzijn op het werk. De deadline voor het indienen van dit jaarlijks actieplan nadert!

Lees dit artikel
-

Verrast door de flitsmarathon! Wat met de boete in de bus?

Je werknemer heeft een verkeersboete opgelopen tijdens het werk of met zijn bedrijfswagen. Mag je aan zijn loon zitten?

Lees dit artikel
-

De Lijn staakt op 9 oktober

Openbaarvervoersmaatschappij De Lijn kondigt een 24-urenstaking aan. Ben je je werknemers loon verschuldigd wanneer zij niet op het werk geraken?

Lees dit artikel
-

Nieuwe wachtdienst maakt telefonische aangifte van zeer ernstige arbeidsongevallen mogelijk buiten kantooruren

Bij zeer ernstige arbeidsongevallen moet de werkgever het ongeval altijd onmiddellijk aangeven bij de Dienst voor Toezicht en Welzijn op het Werk.

Lees dit artikel
-

Maandag 28 september: Nationale acties

Het ABVV, ACV en ACLVB hebben aangekondigd dat ze op maandag 28 september acties zullen voeren in het hele land voor betere sociale uitkeringen en een sterkere sociale zekerheid. Die dag zullen er in verschillende regio’s van het land militantenconcentraties georganiseerd worden. Het gemeenschappelijk vakbondsfront roept op om de acties “corona-proof” te versterken. Vermoedelijk zullen jouw werknemers moeilijker de werkplaats kunnen bereiken of helemaal niet. Of uw werknemers nemen zelf deel - hetzij fysiek, hetzij virtueel- aan een staking of betoging. Of misschien word je wel geconfronteerd met stakingspiketten. Wanneer ben je jouw werknemers al dan niet loon verschuldigd?

Lees dit artikel
-

Corona: hoger plafondbedrag voor bepaalde vrijwilligers

Lees dit artikel
-

Werkt je werknemer op zondag tijdens het Weekend van de klant?

Welke mogelijkheden zijn er om werknemers op zondag te werk te stellen?

Lees dit artikel